Over Woods of Wonder

De mens weer dichterbij de natuur te brengen, weer verwonderd kunnen zijn als een kind, en onze omgeving gebruiken om te aarden en dieper in onszelf te komen. De wens om dit alles de wereld in te helpen is de voedingsbodem voor Woods of Wonder. 

Verbinden met de natuur en onszelf

Als moderne mens zitten we veel binnen en bevinden we ons vaak in grote betonnen steden. Echt de natuur in duiken doen we minder; geen tijd voor, te ver weg, of geen zin om ons veilige en comfortabele thuis te verlaten. En dat terwijl er buiten, weg van onze moderne gemakken, veel voor ons te vinden is.

Ik neem je graag mee op dit avontuur, verruim (hopelijk) jouw blik op de natuur, en geef je de tools en ruimte om te verbinden met jouw omgeving, én jezelf. 

Met een combinatie van bosbaden, mindfulness, creativiteit en een ouderwetse bosklas, duiken we de bossen in tijdens de wonderwandelingen. Wandel je liever alleen, of kun je niet mee op een wandeling, dan heb ik ook nog geleide meditaties waarmee ik hopelijk jouw verbinding met de omgeving, en jezelf, kan versterken. 

Ook binnenshuis kunnen we verbonden blijven met onze omgeving. Open je ramen en luister naar de vogels, of observeer hoe de natuur rond je huis veranderd doorheen de seizoenen. Voor een instant being in the woods stel ik kleine (bos)ecosystemen samen als onderhoudsarme terrariums, de forest jars. Zo kun je ook thuis wegdromen van een leven in het bos.

Verwondering

Een staat van zijn waarin we als kind vaak verbleven. Overlopend van nieuwsgierigheid, gevuld met durf om alle vragen te stellen en niet in de waan dat we de bezitter moeten zijn van alle antwoorden. 

Onbevooroordeeld keken we uit naar een veelal nieuwe wereld om ons heen. En steeds opnieuw lieten we ons verrassen en glunderden we vol verwondering.

Als volwassenen verliezen we vaak een aantal van deze eigenschappen. We durven de ‘stomme’ vragen niet meer te stellen, hebben al verwachtingen of invullingen, en zoeken de confrontatie met ‘het niet weten’ steeds minder vaak op (hello ego!).

En dat is jammer! Want niet alleen brengt verwondering plezier in ons bestaan, ook helpt het om ons Ik-idee losser te laten, verminderd het zelfingenomenheid en vergroot het prosociaal gedrag, nederigheid en loving-kindness (ook bekend uit de mettā-meditatie). 

Maar gelukkig kunnen we onszelf leren opnieuw verwonderd te zijn en deze staat van zijn gebruiken voor een gelukkiger leven! En hier help ik graag aan mee door middel van wonderwandelingen, guided meditations en forest jars.

Over mij

De natuur voelt voor mij als een tweede thuis; een veilige haven die me kan vullen met verwondering, nederigheid, geborgenheid, speelsheid en levenslust. 

Woods of Wonder is gevormd uit het samensmelten van meditatie-retraites, bosbeheer, een studie biologie en de wens om mensen (opnieuw) te verbinden met planeet Aarde. 

Wat hoop ik te kunnen delen? 
– Een blik op de wereld met meer verwondering
– Heilzame effecten van meditatie
– Natuurkennis en weetjes (voor rond het kampvuur)
– Liefde voor onze planeet, elkaar, en onszelf. 

 

Hopelijk tot snel in het bos!
– Mittch Maree